Sa urmam Soarele!

Sitemap Home CasaVerde

Solarworks

Instalatiile solare - modalitati de utilizare a energiei solare

Instalatiile solare sunt intr-adevar prietenoase cu mediul, dar nu trebuie sa te consideri un ecologist pentru a beneficia de folosirea instalatiilor care utilizeaza energia solara. Exista 4 modalitati de utilizare a energiei solare. Acestea sunt sistemele pasive, sistemele termale, sistemele fotovoltaice si sistemele cu folie subtire.

Sistemele solare pasive

Se refera la acele elemente arhitecturale, constructive ale unei case care au si rol in captarea, conversia si distributia energiei solare pentru incalzire, acestea incluzand: orientarea casei cu deschiderile catre soare si nici o deschidere pe peretele nordic pe cat posibil, alegerea unor materiale de constructie cu bune proprietati termice care pot inmagazina caldura sau de dispersie a luminii, proiectarea spatiilor astfel incat sa fie permisa circulatia naturala a aerului.

Sistemele solare active

Sunt acele sisteme special realizate pentru captarea energiei solare si utilizarea ei pentru diverse aplicatii cum ar fi: sistemele solare termale, sistemele fotovoltaice si sistemele cu folie subtire.

Sistemele termale

Utilizeaza radiatia solara pentru capacitatea ei de incalzire a apei si pot fi impartite in 3 mari categorii: (1) incalzirea apei; (2) incalzirea piscinelor; (3) incalzirea (sau racirea) incaperilor.

Sistemele fotovoltaice

Utilizeaza radiatia solara pentru producerea de energie electrica.

Colectorul solar termic

Cele mai des intalnite tehnologii disponibile pentru constructia colectorilor solari termici sunt colectorii plani si colectorii cu tuburi vidate.

Colectorul solar poate fi definit ca un dispozitiv folosit pentru a colecta, absorbi, si transfera energia solara unui fluid de lucru sau aerului. Caldura solara poate fi utilizata pentru incalzirea apei, pentru dublarea sistemelor de incalzire sau pentru incalzirea apei din piscine.

Componenta principala a unui colector solar este suprafata absorbanta compusa din mai multe benzi inguste de metal. Fluidul transportor pentru fluxurile de transfer de caldura curge printr-o conducta de transport a caldurii care este conectata la banda absorbanta.

Colectorul solar plan

Acest tip de colectori reprezinta cea mai simpla solutie tehnica de realizare a colectorilor solari. Aceasta se bazeaza pe circularea fluidului transportor printr-o retea de tevi de cupru fixata sub o folie realizata dintr-un material bun conducator termic si acoperita cu un material absorbant.

Ansamblul este montat intr-o rama speciala prevazuta cu un panou de sticla solara cu un continut scazut de fier pentru o buna capacitate de transfer a radiatiei termice si cu o buna rezistenta mecanica in vederea solicitarilor fizice de exploatare si izolata termic.

Colectorii solari plani au avantajul unui randament termic ridicat in conditiile unei radiatii solare intense, raportat la costuri de fabricatie mici. Inconvenientul principal in acest caz este dat de pierderile datorate fenomenului de convectie la aparitia unei diferente considerabile de temperatura intre fluidul transportor si mediul inconjurator.

Colectorul cu tuburi vidate

Acest tip de colector este alcatuit din tuburi vidate din sticla, realizate cu pereti dubli pentru a crea intre acestia un spatiu vid care sa reduca pierderile termice in mediul inconjurator. Vidul este realizat prin introducerea unei pastila de bariu, incalzite ulterior la temperaturi mari, avand loc o reactie care consuma tot oxigenul, azotul si hidrogenul din tub.

Acesti colectori prezinta avantajul absorbtiei directe a radiatiei solare deoarece apa rece din sistem va curge prin tuburile vidate incalzindu-se datorita radiatiei solare si intorcandu-se in rezervor datorita diferentei de densitate a lichidului prin efectul de termosifon.

Printre dezavantajele sistemelor cu colectori cu tuburi vidate se numara fragilitatea tuburilor din sticla care impune o utilizare precauta atat in cursul manipularii sistemului cat si pe parcursul umplerii sale cu apa evitand realizarea acestui lucru sub presiune pentru a nu supune sticla unor solicitari mecanice bruste.

Captarea radiatiei solare

Cele mai importante elemente pentru captarea radiatiei solare sunt orientarea si inclinara colectorului care depind de cele mai multe ori de mediul inconjurator, de peisaj dar si de conditiile meteo.

Pentru captarea energiei solare se folosesc doua metode.

  • Tehnologia semiconductoare denumita fotovoltaica (PV - photovoltaic) care converteste energia luminoasa in electricitate
  • Energia termala obtinuta din radiata solara prin absorbtia caldurii.

Prin ambele modalitati de captare a energiei solare, aceasta poate fi folosita imediat sau stocata pentru o folosire ulterioara.

Orientarea optima a unui colector solar (modul solar electric) nu este definita numai de expunerea sud-nord. Iar locatia nu este numai pe acoperis. Orientarea colectorilor solari este de asemenea subiectul conditiilor atmosferice locale - dimineti cetoase sau dupa amieze innorate precum si de diverse elemente care pot interfera cu lumina solara captata de colectorii solari: cladiri, copaci, cosuri de fum, etc.

Colectorii solari trebuiesc orientati in asa fel incat sa maximizeze cantiatea de energie solara pe care o primesc. In cele mai multe situatii aceasta orientare optima este pe directia Sud. Unghiul de inclinare pentru un colector solar este un unghi egal cu latitudinea locului unde este situat (plus 15 grade iarna si minus 15 grade vara), desi cele mai multe colectoare au aceeasi inclinatie cu a acoperisului pe care sunt montate. Acest lucru face ca sistemul sa fie mult mai estetic neafectand signifiant performantele sale.

0724 66 23 98

Sisteme termice solare pentru apa calda

termosifonare
Sisteme solare cu termosifonare

Sisteme de panouri solare cu circuit inchis si cu circulatie naturala a agentului termic.

sisteme fortate
Sisteme solare cu circulatie fortata

Sisteme de panouri solare cu circuit inchis si cu pompa de recirculare a agentului termic.

Citeste mai multe

Sisteme fotovoltaice si eoliene pentru energie electrica

fotovoltaice
Panouri Fotovoltaice

Panourile fotovoltaice capteaza energia solara si o transforma in energie electrica.

eoliene
Turbine Eoliene

Turbinele eoliene capteaza energia eoliana (energia vantului) si o transforma in energie electrica.

Citeste mai multe