Sa urmam Soarele!

Sitemap Home CasaVerde

Solarworks

Resursele actuale ... pana cand?

Cele mai importante surse de energie, utilizabile la ora actuala cu tehnologiile disponibile, sunt reprezentate de combustibilii fosili, cele mai cunoscute tipuri de asemenea combustibili fiind petrolul si produsele obtinute din acesta, gazele naturale si carbunii.

In prezent, cca. 85-90% din energia consumata anual pe Pamant, este produsa prin arderea combustibililor fosili. In anul 2030, se estimeaza ca din punct de vedere al sursei utilizate, structura productiei energetice va fi aproximativ urmatoarea:

 • 75-85% din arderea combustibililor conventionali;
 • 10-20% din fisiune nucleara;
 • 3-5% din energie hidraulica;
 • cca. 3% din energie solara si eoliana.

Spre deosebire de criza petrolului de la sfarsitul anilor 70, incheiata cu scaderea pretului petrolului, se estimeaza ca actuala tendinta crescatoare a pretului este continua si ireversibila, iar impactul pe care acest pret il va avea asupra economiei mondiale este dificil de estimat, dar va fi cu siguranta unul extrem de important.

Estimarile actuale, privind perioadele ramase pana la epuizarea rezervelor de combustibili fosili, sunt urmatoarele:

 • Petrol - 45 ani;
 • Gaze naturale - 66 ani;
 • Carbune - 206 ani;
 • Uraniu - 35-100 ani.
energii neregenerabile

Analizand aceste estimari, se observa ca timpul extrem de scurt ramas pana la epuizarea resurselor existente, cel putin in cazul petrolului si a gazelor naturale, impune gasirea unor solutii rapide si eficiente de inlocuire a energiei care se va putea produce pana atunci cu ajutorul acestor combustibili.

O alta problema majora a producerii energiei din combustibili conventionali, este reprezentata de nivelul ridicat al emisiilor de CO2, datorate proceselor de producere a energiei. Aceste emisii contribuie la accentuarea efectului de sera si la accelerarea modificarilor climatice conexe acestui fenomen.

Pentru rezolvarea acestor probleme, singura solutie previzibila este reprezentata de utilizarea energiilor regenerabile.

Viitorul: resursele regenerabile

Tipuri de surse regenerabile de energie:

 • Energia solara;
 • Energia geotermala;
 • Energia apei;
 • Energia vantului;
 • Energia biomasei.
energii regenerabile

Cateva dintre avantajele utilizarii energiilor regenerabile:

 • Sunt ecologice;
 • Nu genereaza emisii de CO2;
 • Sunt disponibile in cantitati teoretic nelimitate;
 • Pot fi utilizate local;
 • Reprezinta solutii pentru toate nevoile.

Energia Solara

Energia solara este energia radianta produsa in Soare si transmisa pe Pamant prin spatiu, in forma de cuante de energie numite fotoni. Aceste radiatii interactioneaza cu atmosfera si suprafata Pamantului direct sau indirect.

Energia solara care ajunge zilnic pe suprafata pamantului poate fi captata si folosita, fie sub forma de aplicatii termo-solare, fie poate fi transformata direct in energie electrica cu ajutorul celulelor fotovoltaice

Energia solara este inepuizabila, este gratuita si nepoluanta, reprezentand cea mai curata forma de energie de pe pamant.

Energia termica unitara primita de la Soare, masurata la nivelul suprafetei Pamantului perpendicular pe directia razelor solare, pentru conditiile in care cerul este perfect senin si lipsit de poluare, in zonele Europei de Vest, Europei Centrale si Europei de Est, in jurul pranzului, poate asigura maxim 1000 W/m2. Aceasta valoare reprezinta suma dintre radiatia directa si radiatia difuza.

Radiatia solara este distribuita in mod neuniform pe suprafata Pamantului in functie de pozitia geografica si conditiile climatice zonale. Astfel, temporal, gradul mediu de insorire difera in aceeasi localitate, de la o zi la alta si pe parcursul mai multor luni.

In tara noastra potentialul de utilizare a energiei solare este destul de ridicat. In marea majoritate a regiunilor cantitatea de energie solara se inscrie intre 1250-1350 kWh/mp/an, iar in zonele sudice si mai ales in zona litoralului aceasta poate ajunge intre 1450-1600 kWh/mp/an.

Energia Eoliana - Vantul este aerul in miscare

Energia eoliana se afla la acelasi nivel cu energia solara si energia hidroelectrica. In termeni stiintifici, energia eoliana este "forta" vanturilor care bat pe suprafata pamantului.

Vantul este cauzat de incalzirea inegala a suprafetei pamantului. De exemplu, regiunea ecuatorului primeste mai multa caldura decat regiunea antarcticii. Astfel, aceasta caldura va incerca sa treaca din zonele mai calde catre regiunile mai reci.

Sistemele eoliene genereaza energia electrica prin captarea fortei vantului utilizand utilajele denumite turbine eoliene.

Energia eoliana poate fi produsa in aplicatii de sine statatoare sau poate fi produsa si distribuita la nivel central in reteaua electrica nationala.

SUS

0724 66 23 98

Sisteme termice solare pentru apa calda

termosifonare
Sisteme solare cu termosifonare

Sisteme de panouri solare cu circuit inchis si cu circulatie naturala a agentului termic.

sisteme fortate
Sisteme solare cu circulatie fortata

Sisteme de panouri solare cu circuit inchis si cu pompa de recirculare a agentului termic.

Citeste mai multe

Sisteme fotovoltaice si eoliene pentru energie electrica

fotovoltaice
Panouri Fotovoltaice

Panourile fotovoltaice capteaza energia solara si o transforma in energie electrica.

eoliene
Turbine Eoliene

Turbinele eoliene capteaza energia eoliana (energia vantului) si o transforma in energie electrica.

Citeste mai multe